Xəbər lenti

100 yaşamaq istəyirsiz? - Uzun ömür üçün vacib olan 5 qida
Sağlamlıq 19:15 13.05.2024

100 yaşamaq istəyirsiz? - Uzun ömür üçün vacib olan 5 qida

Hamımız 100 il sağlam yaşamaq istərdik, lakin buna necə nail olacağımızı tapmaq çətin ola bilər. 

Qaynarinfo xəbər verir ki, "SheFinds" portalı pəhrizinizə canlı maddələrlə zəngin bir sıra qidalar əlavə etməyə başlayaraq bunu etməyinizi məsləhət görür.

Tibb elmləri doktoru Sarah Bonza uzunömürlülük üçün ən yaxşı qidalar arasında yarpaqlı göyərti, noxud, giləmeyvə, tam taxıl və yağlı balıqların olduğunu deyib:

1. Yarpaqlı göyərti

"Yarpaqlar vitaminlər, minerallar və antioksidantlarla zəngindir və yaşlanma ilə əlaqəli iki amil olan xroniki iltihab və oksidləşdirici stresslə mübarizə aparmağa kömək edir", deyə Sarah Bonza bildirib.

Yaşıllar təkcə ümumi sağlamlığı təşviq etmir, həm də sağlam bağırsağa kömək edir və qanda şəkərin səviyyəsini idarə etməyə kömək edir, həyatın yorğunluğuna səbəb ola biləcək xroniki xəstəliklərin riskini azaldır.

2. Noxud

"Noxudda yaxşı yağlar, zülallar və sellüloza var ki, bu da ürək xəstəliklərini azaldır və xolesterol səviyyəsini normal saxlayır", deyə həkim bildirib.

Noxudun müntəzəm istehlakı iltihabın dəyişməsi və sağlam beynin yaxşılaşması ilə əlaqələndirilir ki, bu da müsbət qocalma, koqnitiv funksiyaları təşviq etmək və nəticədə yorğun və sağlam həyat üçün vacib amildir.

3. Giləmeyvə

"Giləmeyvələr super qidadır və onların qoxusunda oksidləşdirici stresslə mübarizə aparmağa və xəstəlik riskini azaltmağa kömək edən antosiyaninlər kimi çoxlu antioksidantlar var", deyə doktor Sahar Bonza qeyd edib.

4. Tam taxıl məhsulları

Qəhvəyi düyü, quinoa, yulaf və tam buğda da daxil olmaqla bütün taxıllar, xüsusilə yaş qrupunda sağlam bitki sisteminin qorunmasında mühüm rol oynayır. Bundan əlavə, onlar xolesterol səviyyələrini və qan şəkərini idarə etməyə kömək edir, 2-ci tip diabet və ürək xəstəliyi kimi xroniki xəstəliklərin inkişaf riskini azaldır, bu da potensial olaraq həyatda daha çox problem yarada bilər.

5. Yağlı balıq

Somon, skumbriya və sardina kimi yağlı balıqlarda omeqa-3 yağ turşuları yüksəkdir ki, bu da ürəyin sağlam olmasına kömək edir, trigliseridlərin səviyyəsini aşağı salır, qan təzyiqini azaldır və aritmiya riskini azaldır. Doktor Sarah Bonza əlavə edir ki, müntəzəm olaraq balıq qəbulu həm də bədəndəki iltihabı dayandırmağa, sağlam beyni təşviq etməyə və demans riskini azaltmağa kömək edir.

Aydın

Sorğu

Azərbaycanda "Tik-Tok" şəbəkəsi bağlanmalıdırmı?
--> -->