Gündə 30 qram tünd şokolad istehlakı beyin və ürək-damar sisteminin sağlamlığını gücləndirməyə kömək edir.
Qaynarinfo xəbər verir ki, bu barədə ABŞ-ın Klivlend klinikasından dietoloq Bet Çervoni məlumat verib.
Həkim izah edib ki, tünd şokoladın tərkibində bir sıra antioksidant bitki birləşmələri - xüsusən də polifenollar var. Onlar sərbəst radikalları (qeyri-sabit molekulları) zərərsizləşdirir, hüceyrələrə, o cümlədən ürəyin və qan damarlarının səthini əhatə edən zədələnmənin qarşısını alır.
"Bir sıra tədqiqatlar onun anti-stress və hipotenziv xüsusiyyətlərini də qeyd etdi - müntəzəm istehlak ilə tünd şokolad cəmi bir ay ərzində qan təzyiqini azalda bilər", deyə ekspert qeyd edib
Bununla belə, doktor Çervoninin fikrincə, yalnız keyfiyyətli məhsul sağlam ola bilər: şokoladın tərkibində kakao ən azı 70%, şəkərin miqdarı isə minimum səviyyədə olmalıdır. Bundan əlavə, dietoloq gündə 30 qramdan çox olmayan şokolad yeməyi tövsiyə edir, çünki hətta sağlam məhsullar həddindən artıq istehlak edildikdə faydalarını itirir.
Tünd şokoladın dadını çox acı görənlər üçün diyetoloq onu digər məhsullarla - meyvələr, müsli və ya çörək məhsulları ilə birləşdirməyi məsləhət görür. Yeməkdə kakao lobyaları və ya şokolad çipləri də istifadə edilə bilər.
"Kiçik tünd şokolad parçaları muffinlərə, çörəklərə və ya sıyıqlara qoyula bilər - bu, yeni dada öyrəşməyə imkan verəcək", deyə Çervoni qeyd edib.
Həkim əlavə edib ki, tünd şokoladdan gündəlik istehlak həm də koqnitiv funksiyaları qorumaq üçün dadlı və sağlam vərdişə çevrilə bilər.
Aydın
Şərhlər