Xəbər lenti

Hansı pomidor daha faydalıdır: Təzə, yoxsa konservləşdirilmiş?
Sağlamlıq 09:43 14.12.2025

Hansı pomidor daha faydalıdır: Təzə, yoxsa konservləşdirilmiş?

Bir çoxları payız-qış dövründə konservləşdirilmiş tərəvəzlərə üstünlük verir. Bəs hansı pomidor daha faydalıdır: təzə, yoxsa konservləşdirilmiş?

Qaynarinfo "Realsimple” nəşrinə istinadən xəbər verir ki, təzə və konservləşdirilmiş pomidorlar olduqca qidalıdır, aralarındakı fərqlər isə cüzidir. Təzə pomidorlarda C vitamini daha çoxdur, konservləşdirilmiş pomidorlarda isə tez-tez likopin miqdarı yüksək olur, çünki istilik emalı bu antioksidantın orqanizm tərəfindən mənimsənilməsini asanlaşdırır.

"Live It Up”dan elmlər magistri, diplomlu diyetoloq, neyrofizioloji tədqiqatlar üzrə sertifikatlı mütəxəssis Lena Bakoviç izah edib ki, təzə pomidorlarda aşağıdakılar çoxdur:

– C vitamini – immuniteti dəstəkləyir;
– K vitamini və kalium – sümükləri və ürəyi möhkəmləndirir;
– fol turşusu – DNT-nin strukturunu yaxşılaşdırır.

Qeydiyyatdan keçmiş diyetoloq Loren Manaker xatırladır ki, bu maddələr konservləşdirilmiş tərəvəzlərdə də var, sadəcə miqdarları fərqlidir. Məsələn, C vitamini daha az, likopin isə daha çoxdur. Diplomlu diyetoloq, "Samina Kalloo Nutrition”un qurucusu Samina Kallu əlavə edir ki, pomidorlar yığımdan dərhal sonra konservləşdirilir və onların qida maddələri faktiki olaraq toxunulmaz qalır.

Bundan əlavə, diyetoloqlar konservləşdirilmiş pomidorlardan təzələrin əvəzi kimi istifadə edib-etməməyin mümkünlüyünü də izah ediblər. Onların fikrincə, bir neçə məqam mütləq nəzərə alınmalıdır. Birincisi, Manakerin sözlərinə görə, insanları bəzi metal qabların örtüyündə olan kimyəvi birləşmə – bisfenol A-nın tərkibi narahat edir. Lakin əslində müasir məhsulların demək olar ki, hamısı ondan azaddır. Ehtiyat etmək istəyənlər üçün pomidorları şüşə qablaşdırmada almaq tövsiyə olunur.

İkincisi, konservləşdirilmiş pomidorlar adətən təzələrə nisbətən daha çox natrium ehtiva edir. "Buna görə də az natriumlu və ya duz əlavə olunmayan variantları seçmək faydalıdır", Bakoviç qeyd edir.

Kallu bununla razılaşaraq bildirir: "Bəzi markalarda yarım stəkan porsiyada 400–500 milliqram (mq) natrium ola bilər ki, bu da gündəlik normanın təxminən 20 faizidir. Bu, xüsusilə arterial təzyiqə və ürək sağlamlığına nəzarət edənlər üçün vacibdir”.

Bundan başqa, diyetoloqlar konservləşdirilmiş pomidorların tərkibini yoxlamağı tövsiyə edirlər. Seçilən məhsulda limon turşusundan başqa heç bir əlavə inqrediyent olmamalıdır; limon turşusu təbii konservant hesab olunur. Əlavə şəkər və ya digər "lazımsız” maddələr alış barədə bir daha düşünməyə əsas verməlidir. 

Bakoviç xatırladıb ki, pestisidlərin və anlaşılmaz tərkibli maddələrin təsirini minimuma endirmək istəyirsinizsə, mümkün qədər təbii məhsullar axtarın.

Aydın

Sorğu

Saytda hansı materialların daha çox olmasını istərdiniz?
--> -->