Xəbər lenti

Yumurtanın müntəzəm istehlakı şəkərə necə təsir edir? - Ekspertlərin rəyi
Sağlamlıq 20:55 26.12.2025

Yumurtanın müntəzəm istehlakı şəkərə necə təsir edir? - Ekspertlərin rəyi

Yumurta balanslı qidalanmanın qiymətli tərkib hissəsidir, çünki çoxlu qida maddəsi ehtiva edir, lakin şəkər və karbohidrat baxımından zəifdir. Onlar qan şəkərində ani sıçrayışlara səbəb olmur və şəkər xəstələri üçün də qidalanma rasionuna daxil edilə bilər.

Qaynarinfo xəbər verir ki, bu barədə "Verywell Health" yazıb.

Yumurtada karbohidrat miqdarı azdır, əsas makroelementlər isə zülal və yağlardır. NASM saytının qeyd etdiyi kimi, buna görə də yumurta istehlakından sonra qan şəkərində kəskin artım baş vermir, bu da sonradan enerji düşüşünə səbəb ola bilər.

Məqalədə bildirilir ki, yumurta sarısı C vitamini istisna olmaqla, bütün vitaminləri ehtiva edir. MDPI.com-un məlumatına görə, gündə iki yumurta istehlakı vitaminlərin gündəlik ehtiyacının 10%-dən 30%-dəkini təmin edə bilər. Bundan əlavə, yumurtada omega-3 yağ turşuları da mövcuddur.

Hər insanın yediyi və içdiyi şey nəticədə qlükoza çevrilir və bədən üçün əsas enerji mənbəyi kimi istifadə olunur. Lakin daha çox qlükoza istehlakı daha çox enerji demək deyil.

Az miqdarda sadə karbohidrat və şəkər ehtiva edən qidalar, yeməkdən sonra qan şəkərində kəskin artım olmadan istehlak edilə bilər. Yumurtalar məhz bu kateqoriyaya daxildir və bədənə uzun müddət sabit enerji verə bilər.

Məsələn, makaron və şirniyyat kimi yüksək karbohidratlı qidalar qan şəkərində ani sıçrayışa səbəb olur, lakin bu sürətlə azalır və enerjinizi aparır.

Məqalədə qeyd olunur ki, gündə neçə yumurta yemək barədə tədqiqat nəticələri ziddiyyətlidir. Lakin əksər araşdırmalar göstərir ki, yumurta insanların qidalanması üçün yaxşı seçimdir.

"Food & Function" jurnalında bildirilib ki, yumurta acqarına qan şəkərini yaxşılaşdırır və tərkibindəki yağ və lipidlərdən qaynaqlanan ürək-damar riskinə məhdud və ya heç bir təsiri yoxdur.

Aydın
--> -->